Proost Spanje!

Spanje stond jarenlang bekend om z’n niet al te frisse keuken en eerder vette gerechten. Gelukkig is Ferran Adria op de proppen gekomen met moleculaire gastronomie om alles wat op te lichten en mede dankzij de revolutie die hij in de culinaire wereld heeft teweeg gebracht, staat Spanje dezer dagen aan de top van wereld gastronomie.

In de Top 50 van ‘s werelds beste restaurants staan er zelfs 3 spaanse restaurants. Op nummer 1 staat El Cellar de Can Roca in Gerona. Zelf nog niet geprobeerd, maar je mag daar dan wel je visa kaart niet vergeten want het gaat uiteraard om een sterren restaurant. Wil je toch een top dessert proeven van hen, probeer dan Rocambolesc, een ijs-salon met ijsjes van de meester zelf. (Santa Clara 50, Girona).

Afbeelding 2

Het is een mix van Roald Dahl, Tim Burton en Willy Wonka. En de 34 verschillende toppings, geven je een enorme variëteit van smaken. En voor 4 euro heb je een driesterren dessert.

In Brussel zijn er voor zover ik weet nog geen Spaanse sterrenrestaurants, wat niet wegneemt dat er heel wat Spaanse restaurants en winkels zijn. Mijn favoriete winkel ligt op de Europa Esplanade 9 vlakbij het Zuid station. Economato Marisol bestaat al sinds 1964 en je kan er absoluut alles vinden. Van kookgerei tot Pata Negra en witte bonen uit Asturië.

Afbeelding 3

Aan de buitenkant lijkt het niks maar wacht tot je binnengaat. Slierten worsten, tenen knoflook en trossen gedroogde pepers, heel Spanje ligt er in de schappen. Uiteraard krijgt Asturië een plaatsje voor want daar is de familie Gonzalez-Tuero van afkomstig. Alle dagen open van 9,00 tot 19,30u. Zondag is het ook soms open als het markt is. En als je veel geluk hebt, dan kan je er porties echte paëlla komen, een aanrader!

Als je zelf niet wil koken dan moet je zeker Comocomo uitproberen. Gelegen in de trendy Dansaertbuurt kan je daar Pintxos eten, de Baskische variant van de tapas. Het concept is zoals een sushi restaurant, mét bagageband en gekleurde bordjes die elk hun eigen prijs hebben. Ik vond de kwaliteit van de pintxos uitzonderlijk goed en eerder gastronomisch. Fast food maar dan wel met top producten in een loungy sfeer. Je kiest er tussen 7 soorten pintxos, veggie, sweety, meaty, fishy, cheesy en garlicky. Ik probeerde oa de gekarameliseerde kwartel met munt saus, manchego kaas met kweeperen gelei en zalm met pistachenootjes: overheerlijk!

Afbeelding 10 Afbeelding 9 Afbeelding 8 Afbeelding 7

Ook ideaal als aperitief restaurant want met een goede selectie van Spaanse wijnen en 3 pintxos voor 8,5 euro: da’s geen geld! Comocomo, Dansaertstraat 19, 1000 Brussel, open van 11,00 tot 23,00.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s