Tjd voor een linkshandige cocktail!

Elk jaar wordt op 13 augustus aandacht geschonken aan de eigenheid van linkshandigen en de ongemakken die ze ondervinden bij het leven in een wereld die door rechtshandigen gedomineerd wordt.
Linkshandigen, onder hen historische grootheden als Michelangelo, Koningin Victoria en Jeanne d’Arc, maken momenteel 10% van de wereldbevolking uit.

Linkshandigen hebben echter niet altijd kunnen rekenen op deze onverdeelde, positieve aandacht. Vroeger raakte men eerder in paniek door deze mensen en de lichtjes andere hoek van waaruit ze de wereld bekijken.
De linkerhand – en bij uitbreiding ook de linkshandigen – werd immers vaak gelinkt aan bijgeloof, vooral dan door associatie met hekserij en de duivel die vaak afgebeeld werd als een linkshandige.

Het Latijnse woord ‘sinistra’ betekent zowel ‘links’ als ‘ongelukkig’, een dubbele betekenis die ook nu nog voortleeft in het Engelse woord ‘sinister’.

Ter ere van de Internationale Dag van de Linkshandigen bedacht Jason Scott van de Bramble Bar, Edinburgh, de Southpaw, een ideale cocktail om met het linkerhand te heffen.

De eenvoud van deze heerlijke martinicocktail is onder andere toe te schrijven aan het duizendblad, de plant die de atypische Hendrick’s gin een heerlijke bloementoets geeft maar ook lange tijd geassocieerd werd met magie en hekserij.

“Duizendblad wordt al lange tijd geassocieerd met magie en hekserij,” verklaart David Piper, Global Ambassador van Hendrick’s Gin.

“Men geloofde dat wanneer je met de linkerhand een blad van de plant plukte terwijl je hardop de naam van een zieke die je wenste te genezen uitsprak en het blad vervolgens opat, de koorts van de patiënt zou zakken. Op de westelijke eilanden van Schotland geloofde men dat het aanbrengen van de bladeren van de plant op de ogen het ‘tweede gezicht’ in de hand zou werken”.

Image.162213

Ingrediënten
40 ml Noilly Prat Dry Vermouth
20 ml Hendrick’s Gin
1 druppeltje Bitter Truth Celery Bitters

Bereiding
Giet alle ingrediënten in een mengglas met ijsblokjes, meng en schenk in een keer in een martiniglas.
Versier met citroenschil

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s