O nee, geen maatjes ?

Maatjesseizoen met twee weken uitgesteld

De eerste veiling van de maatjes zal dit jaar pas op 19 juni plaatsvinden en niet op 5 juni zoals gepland. Door het slechte weer is de haring die tot nu toe gevangen werd nog niet van de juiste kwaliteit om tot Hollandse Nieuwe verwerkt te worden. Dat meldt het Nederlandse Visbureau.

Het is de tweede keer in de geschiedenis dat de veiling van het eerste maatje niet plaatsvindt op de geplande datum. De vorige keer gebeurde dat in 2006.

“Door het ontbreken van voldoende zonlicht heeft de groei van plankton, het voedsel van de haring, zich laat ontwikkeld”, aldus het Visbureau. “Voor een goede Hollandse Nieuwe is een haring nodig die het juiste voedsel in zijn maag heeft en een goed vetpercentage heeft. Gelukkig zijn de vooruitzichten positief. De haringen die tot nu toe zijn gevangen, hebben wel voldoende voedsel in hun maag, maar dit is nog niet omgezet in vet.”

Het uitstel van het haringseizoen heeft grote gevolgen voor tal van evenementen die al gepland staan. Wegens de grote omvang zal Vlaggetjesdag Scheveningen, waar jaarlijks de komst van de Hollandse Nieuwe wordt gevierd, wel plaatsvinden op zaterdag 8 juni.

Oostende haalt elk jaar met de toestemming vanuit Nederland de eerste nieuwe Hollandse maatjes op het droge. Het Maatjescomité heeft laten weten dat de Oostendse Kaaifeesten gewoon plaatsvinden op 7, 8 en 9 juni. (Bron/Belga)

Maatjes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s