Agadir, dé vis winkel in de Leopoldsbuurt voor ‘vergeten’ vissen …

Neen, vergeten vissen wil niet zeggen dat je ze bent vergeten in de viswinkel 🙂
Want tegenwoordig is het ‘in‘ om onbekende en goedkopere vissoorten te kopen eerder dan de klassiekers zoals kabeljauw of tonijn. Net zoals de ‘vergeten’ groeten, is het dus van belang om zowel seizoens- als lokale vissoorten te proberen.

Iedereen kent wel de kabeljauw en de tonijn, maar gezien er ook seizoenen zijn bij visteelt en ook omdat er al jaar en dag sprake is van overbevissing van deze soorten, is de tijd gekomen om wat avontuurlijker te zijn als je in de viswinkel bent.

Ik ging met Kim op stap en kwamen uit bij Poissonnerie Agadir in de Waverse Steenweg 213, vlakbij de Troonstraat. Blijkbaar zijn ze al 45 jaar ononderbroken bezig met het zorgvuldig selecteren van vis en ze zorgen er ook voor dat er een behoorlijk grote selectie is van ‘springverse’ vissen.

foto6 foto5 foto4 foto3 foto2 foto

Bij Agadir, kan je zonder aarzelen tips vragen wat de alternatieven zijn van de duurdere vissoorten. Zo hebben ze hondshaai, poon, schelvis, wijting en zee paling. Het hoeven niet altijd duurdere vissen te zijn als je op zoek bent naar lekkere vis. Blijkbaar is de zee paling, een goed alternatief voor lot die twee keer meer kost! Vroeger was het zo dat die ‘vergeten’ vissen amper werden gebruikt omdat ze veel graten of weinig smaak hebben, dat klopt dus helemaal niet! Zoek je een receptje voor het avondeten, aarzel dan niet om raad te vragen, ze hebben meern dan genoeg ervaring in het bereiden van vis 😉

We kozen voor een lekkere Aziatisch bereiding met filets van schelvis. Heel simpel.
Vis curry met ‘vergeten vis’:

  • 400 à 600 gr schelvis
  • 2.5 dl kokosmelk
  • 1 el rode curry pasta
  • arachideolie
  • 1 el bruine suiker
  • 1 el citroengras
  • currypoeder
  • 1 gehakte chilipeper
  • 2 limoenen (sap)
  • 1 teentje look
  • 1 el maïszetmeel
  • 1/2 paprika
  • 4 pijpajuinen
  • 20 prinsessenbonen
  • vers gehakte koriander
  • 1 el vers geraspte gember
  • 2 el vissaus
  • 20 klein witte en groene asperges
  • Snij de paprika in grote stukken. Zet een wok met arachideolie op een hoog vuur. Doe de paprika en boontjes in de hete wok en roer ze door.
  • Snij de chili in kleine stukjes en voeg toe. Snij de asperges en pijpajuin in grote stukken en doe ze mee in de wok. Doe de currypasta erbij, en besprenkel met limoensap en vissaus.
  • Voeg de bruine suiker toe en rasp gember in de wok. Versnipper de look en het citroengras en voeg toe. Voeg de kokosmelk toe en laat opkoken.
  • Snij de kabeljauw in grote stukken en draai door maiszetmeel. Bak kort aan in een antikleefpan met arachideolie.
  • Schep de curry op een bord en leg de stukken vis erop. Versier met verse koriander en currypoeder.
  • Smakelijk!

Als je wil luisteren naar de bijdrage op FM Brussel dan klik je hier op de link http://www.fmbrussel.be/artikel/vergeten_vis_op_het_menu.aspx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s