Baeckeoffe? A ja: een stoofpotje uit de Elzas!

Als je gedurende de 14-daagse van de Elzas een Baeckeoffe op de menu kaart ziet staan, then go for it!

Om dit zelf te maken heb je enorm veel tijd en geduld nodig, dus ideaal om zoiets op restaurant te kunnen eten!

20091231202824a58

Hier gaan we als je het dan toch wil proberen:

– 500g rundslende, borststuk of voorbout zonder been

– 500g varkensschouderstuk of rug zonder been

– 500g schaaps of lambsschouderstuk zonder been

– 1 varkensstaart en 1 varkenspoot

– 250g uien

– 1 grote wortel

– 2 teentjes knoflook

– 1,5kg aardappelen

– 2 preien

– 3/4 fles Riesling of Sylvaner

– 1 bosje tijm, laurier en peterselie

– gemalen kruidnagel

– zout/peper/bloem

Bereiding
– Maak een marinade van de wijn, prei, wat uien, gesneden wortel, bouquet garni, en specerijen.
-Snijd het vlees, meng met de marinade en marineer 24 uur in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 210°C.
– Schil en snijd de aardappelen, bedek hiermee de bodem van een kom, strooi zout en peper erover.
– Hak de overgebleven ui, maak hiermee een laag bovenop de aardappelen en breng op smaak met zout en peper.
– Haal het vlees uit de marinade en leg het op de uien en breng op smaak met zout en peper.
– Haal de groente en kruiden uit het marinadevocht.
– Overgiet de drie lagen (aardappel, ui, vlees) met het marinadevocht, de resterende witte wijn en een beetje water tot de pot half onder staat.
– Voeg de kruiden uit de marinade toe en breng op smaak (zout en peper).
– Maak een pasta van bloem en water en gebruik deze om de gleuf tussen de deksel en de pot te dichten.
– Bak ten minste drie à vier uur in de oven (de Baeckeoffe wordt met een langere baktijd alleen maar beter).

baeckoffe

Opmerking
Wijnsuggesties: Pinot Gris of Pinot Noir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s