De 14 daagse van de Elzas

Het is de 14 daagse van de Elzas! 6 restaurants in het centrum van Brussel doen mee: Les Chapeliers, ‘T Kelderke , L’Estaminet du Kelderke, La Rose Blanche, La Brouette, La Taverne du Passage (Koninginnegalerij)

De Veertiendaagse van de Elzas op de Grote Markt van Brussel ging van start in 2010 en wordt stilaan een traditie. Zes emblematische restaurants in het hart van de hoofdstad (*) zetten de Elzas in het zonnetje en nodigen een sterrenchef uit om hun Brusselse chef te coachen bij de bereiding van hun menu’s.
Voor de tweede opeenvolgende keer heeft Michel Husser, de sterrenchef van de Hostellerie ‘Le Cerf’ in Marlenheim, de uitnodiging van de Belgische restaurants aanvaard. Gedurende een hele week zal hij met elk van hen werken en hen de recepten en kneepjes aanleren die zijn reputatie hebben gevestigd.

Zo zullen Brusselaars en toeristen, in het begin van 2013, zich kunnen verlustigen in enkele toppers van de Elzas-gastronomie, zoals eendenlever, ‘pâté en croûte à la strasbourgeoise’, soep met erwten en gerookte worst, filets van gerookte forel met mierikswortelmousse, Presskopf met gribiche-saus, in Pinot Noir gestoofd hammetje met groene linzen, flammeküche, gegarneerde zuurkool, Munsterkaas, taartje met kwark en coulis van frambozen, appelbeignets en peperkoekijs, gekonfijte griottines met Kirsch en vanille-ijs met streusel.

Dit jaar zullen de lekkerbekken en gastronomen zich niet enkel kunnen tegoed doen aan de lekkere bereidingen uit de Elzas, zij zullen ook kans hebben om enkele schitterende prijzen te winnen, zoals verblijven in La Clairière (La Petite Pierre), Chez Julien (Fouday), Le Cerf  (Marlenheim), en treintickets aangeboden door de NMBS.

Bovendien, en om werkelijk iedereen te laten profiteren van deze actie, wordt 1 euro per gerecht en fles Elzaswijn die geconsumeerd wordt tijdens de veertiendaagse, geschonken aan de vereniging Nativitas, een vzw met als doel de opvang en herintegratie in de maatschappij van onze armste medemensen in de Marollen.

De vereniging voor de promotie van de Elzas (Association pour la Promotion de l’Alsace), die samen met de deelnemende etablissementen aan de basis ligt van deze actie, heeft voor de veertiendaagse gezocht naar de beste producten uit de Elzas. Ze komen allemaal rechtstreeks uit de Elzas en de meeste zijn bio.

Dus, wie wil proeven van de Elzas in het hart van de hoofdstad van Europa: u wordt verwacht!

Check ook de foodie babbel van Eric op FM Brussel hierover: www.fmbrussel.be

Ons recept van een heel typische stoofpotje volgt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s