De Michelin resultaten 2013

De MICHELIN gids België en Luxemburg biedt, met 124 sterrenrestaurants en 146 Bib Gourmand restaurants, een zeer ruime selectie voor 2013.

Deze selectie bevat een nieuw tweesterrenrestaurant en tien nieuwe restaurants krijgen een eerste ster.

De 57e editie van de MICHELIN gids België en Luxemburg getuigt opnieuw van kwaliteit en stabiliteit in de Belgische en Luxemburgse gastronomie, maar ook van een echte dynamiek bij restauranthouders die qua creativiteit met elkaar wedijveren.

In de MICHELIN gids België en Luxemburg 2013, bevestigen de restaurants Hof van Cleve (Kruishoutem), De Karmeliet (Brugge) en Hertog Jan (Sint-Michiels) wederom hun drie sterren. Ze handhaven zich in gastronomische wereldtop. Deze allerhoogste onderscheiding voor restaurants met een “voortreffelijke keuken die een reis waard is”, is wereldwijd slechts aan een honderdtal restaurants toegekend.  Met het nieuwe tweesterrenrestaurant, La Durée in Izegem, bevestigt de 2013 selectie de kwaliteit van de Belgische gastronomie. De talentvolle chef, Angelo Rosseel, is erin geslaagd om zijn keuken verder te ontwikkelen door perfecte klassieke bereidingen te combineren met moderne technieken. Sang-Hoon Degeimbre van L’Air du Temps in Eghezée / Noville-sur-Mehaigne, die sinds 2009 al twee sterren heeft, verhuist zijn restaurant naar Liernu dat enkele kilometers verderop gelegen is.  In deze nieuwe editie worden ook tien restaurants voor het eerst onderscheiden met één Michelin ster  (7 in Vlaanderen, 1 in Brussel en 2 in Wallonië). Onder andere restaurant Cuines,33 in Knokke dat een originele nieuwe formule introduceert waarbij de gedrevenheid van de chefs tot uitdrukking wordt gebracht in een zeer verfijnd tapas menu. Eveneens een ster voor restaurant A’Qi in Brugge / Sint Andries waar chef Arnold Hanbuckers een uiterst klassieke keuken combineert met invloeden uit andere werelddelen en gebruik maakt van lokale kwaliteitsproducten.

In Brussel/Ukkel is restaurant Va Doux Vent – het voormalige restaurant Bon-Bon – bekroond met een ster. Dit restaurant is overgenomen door een trio afkomstig van prestigieuze Brusselse adressen. Verder werd een ster toegekend aan twee Waalse restaurants: Le Jardin des Bégards in Luik dat wordt geleid door chef François Piscitello die gerechten aanbiedt geïnspireerd door de Italiaanse keuken en L’Impératif in Maizières met een keuken die visgerechten eer aandoet.  Als teken van de dynamiek in de Belgische en Luxemburgse gastronomie, nomineert Michelin in de 2013 editie drie rijzende sterren. Dit zijn Villa Lorraine in Brussel, een beroemd restaurant dat terug op de voorgrond van de Brusselse gastronomie treedt dankzij een nieuw team en een chef die een moderne en sobere keuken aanbiedt. Ook restaurant en wijnbar The Glorious in Antwerpen trekt met een trendy inrichting en een absoluut klassieke en gulle keuken veel hippe gasten en schept veel verwachtingen voor een toekomstige ster. Tot slot De Kristalijn in Genk waar de keuken volledig past bij de ambiance en inrichting: modern, origineel, creatief en licht.

Meer gedetailleerde info voor Brussel volgt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s