Gault&Millau Belux Gids 2013

De Gault&Millau Belux Gids 2013 ligt maandag 12 november in de boekhandel. Daarin worden opnieuw de chefs geprezen die het voorbije jaar blijk hebben gegeven van stabiliteit, kwaliteit, inventiviteit en evenwicht. Naast vele nieuwe restaurants die de Belgische gastronomie verrijken, stelt de gids voor het eerst ook een selectie voor van de 25 beste patissiers en 25 beste chocolatiers van België.

De editie 2013 van de Gault&Millau Belux Gids werd deze middag aan de pers voorgesteld. Het belangrijkste nieuws is uiteraard de nominatie van de chef van het jaar: dit jaar is dat Kobe Desramaults van het restaurant In de Wulf in Dranouter (provincie West-Vlaanderen). Zijn gerechten zijn niet alleen complexloos en zonder liflafjes, maar vooral authentiek, vol karakter en uiterst streekgebonden.

In de categorie ‘Jonge Topchefs’ stelt de gids ook elk jaar drie jonge talentvolle chefs voor. Dit jaar zijn dat Benoit Meusy van L’Imperatif (Maisières), Matthieu Beudaert van Table d’Amis(Kortrijk) en Alexandre Dionisio van het restaurant Chez Alexandre (Brussel).

Tien jaar op rij (de Belux editie van de Gault&Millau gids viert dit jaar zijn tiende verjaardag) isPeter Goossens van het restaurant Hof Van Cleve (Kruishoutem) de beste chef van België. Ook dit jaar haalt hij met 19,5/20 de beste score van alle Belgische restaurants. De top van de Belgische gastronomie wordt eveneens verrijkt met een derde chef die 19/20 haalt: die eer gaat naar Christophe Hardiquest van het restaurant Bon-Bon. Hij wordt op de voet gevolgd door twee restaurants die 18,5/20 krijgen (ook dat is een nieuwigheid in de gids). Het zijn In de Wulf(Dranouter) en Hertog Jan (Sint-Michiels/Brugge). Bij de restaurants met 18/20 vinden we ook een nieuwkomer: Arabelle Meirlaen van het gelijknamige restaurant in Hoei (dat binnenkort verhuist en van naam verandert).

De verschillende jaarlijkse trofeeën gaan deze keer naar Lieve Goossens van het restaurant Hof Van Cleve in de categorie ‘Beste gastvrouw van het jaar’. Guiseppe Santore, de chef van het restaurant Un Altro Mondo (Waver) werd verkozen tot ambassadeur van de Italiaanse keuken. De trofee van ‘Beste Aziatische restaurant’ gaat naar het restaurant Fong Mei in Antwerpen. Het terras van het restaurant Slagmolen (Opglabbeek) krijgt de titel van ‘Mooiste terras van het jaar’. De wijnkaart van het restaurant D’Eugénie à Emilie (Baudour) is ‘de beste wijnkaart van 2013’. Pierre Thirifays van het restaurant Arabelle Meirlaen (Hoei) draagt dit jaar de titel van ‘Beste Sommelier 2013’. Het restaurant Bozar (Brussel) is voor Gault&Millau de ‘Brasserie van het jaar’ en de patissier van het restaurant Bruneau (Brussel) maakte het ‘Beste dessert’ van het jaar.

Gault&Millau zet ook restaurants met een beste prijs/plezierverhouding in de bloemetjes. De winnaars zijn dit jaar Veranda (Antwerpen) voor Vlaanderen, Madou’s Provence (Brussel) enDelys (Saint-Georges sur Meuse) voor Wallonië. Zowel Madou’s Provence als Delys doen dit jaar hun intrede in de gids. Opmerkelijke nieuwkomers in de gids dit jaar zijn Bowery 14/20 (Brussel),Au Gré du Vent 14/20 (Seneffe) en Cuines, 33 15/20 (Knokke).

In samenwerking met Groentekok Frank Fol verkiest Gault&Millau ook de beste groenterestaurants van Vlaanderen en Wallonië/Groothertogdom Luxemburg. Dit jaar zijn dat het restaurant Volta(Gent) en La Distillerie (Bourglinster/ Groothertogdom Luxemburg).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s