Kamo, een Japans restaurant met ‘ster’ allures

Ons eerste restaurant bezoek met Kim begint al goed: een Japans sterrenrestaurant! Kamo heeft sinds dit jaar zijn Michelin ster binnen en dus de verwachtingen waren wel heel hoog!

De studentenbuurt rond de VUB en het buitenaanzicht van Kamo doet je niet direct vermoeden dat er hier een Michelin restaurant gevestigd is, maar het is wel degelijk zo.

Chef Tomoyasu Kamo heeft van ons de opdracht gekregen om een gerecht te maken dat seizoensgebonden is en dat zoveel mogelijk ‘lokale‘ producten bevat.
Niet zo evident natuurlijk want heel wat andere Japanse restaurants spelen het wat ‘safe’ door de traditionale sushi en sashimis aan te bieden. Kamo gaat echter een stapje verder en zorgt het hele jaar door, voor een gevarieerde menukaart. Seizoenen zijn onontbeerlijk in zijn bereidingen want hij blijft trouw aan de aloude ‘kaiseiki’ keuken.

Wij krijgen een mooi plateau met verschillende schaaltjes. Elk schaaltje bevat prachtige en heerlijke hapjes. Krokante sperzieboontjes met wat vers krab vlees. Super krokante (én knalgele) radijs. Verse tofu met een fleurige vruchtenmarinade en een slaatje met wat maiskorrels.

Natuurlijk was de hoofdrolspeler in dit gerecht de makreel. Chef Kamo heeft de vis een paar uurtjes gemarineerd in suiker en soja saus en in flinterdunne plakjes gesneden (mét de nodige Japanse precisie). Daaronder zit een laagje van zeewier vol van umami smaak en daaronder de rijst met wat zoete sojasaus. Er bovenop ligt heerlijk frisse gember en een julienne van komkommer.

Gezien Kim heel erg honger had zijn we dan maar direct gaan proeven. Dat Kirin biertje daarbij was trouwens lekker fris en dorstlessend, perfect om te combineren met zo’n gerect als makreel.

Kamo zette makreel nu op de menu omdat dit echt een zomervis is. Makreel is nu op zijn vetst en dus heel veel Omega 3 vetten! De vis komt niet van Japan maar wel van de Noordzee dus hij scoort hiermee erg goed qua gebruik van ‘lokale’ ingrediënten!

De vis was top en ook de rijst, eigenlijk een heel simpel gerecht zonder al te veel gastronomische hoogstandjes, maar dat is helemaal niet nodig in dit geval. De versheid van de producten, het vakmanschap van de bereiding en de mooie presentatie maakt dit een echte aanrader.

Enig min-puntje was het slaatje van cressonette sla en maiskorreltjes met een witte vinaigrette saus. Dat had helemaal zijn plaats niet bij de andere gerechten en dat viel echt uit de toon. Het is ook niet dé beste plek om een amoureus dineetje te organiseren want als het vol zit dan is er echt wel wat lawaai maar zoals Kim zei, het is toch best gezellig!

Hier zijn de punten:

Gebruik seizoensproducten:

Gebruik lokale producten

Smaak

Prijs/kwaliteit verhouding

‘Vibe’

De score van Kamo is dus 4 sterren op een max. van 5.

KAMO
Jaargetijdenlaan 123, Elsene – 02-648.78.48
gesloten: zon- en feestdagen en maandag (middag)

Onze dagschotel kostte 15€ en het Kirin biertje 4€.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s