Proeven maar in Brussel!

Proef Brussel is aan zijn 5de editie toe. Het evenement wordt georganiseerd door Karikol, de Brusselse pool van de Slow Food beweging en zet een week lang de smaak in de kijker.

Deze keer is het thema ‘terroir’, in het NL hebben ze het een beetje onhanding vertaald naar ‘streken’. Nee, geen kattestreken maar wel plaatsgebonden producten 🙂

Niet enkel de “lekkere smaak”, maar vooral ook de smaak van goede producten, vers en uit volle grond, die de verscheidenheid aan planten- en diersoorten en de rijkdom van de traditionele keuken weerspiegelen.

De smaak van voedingsmiddelen die met respect voor de seizoenen, de aarde en de mensen geproduceerd zijn. Schone voedingsmiddelen die de biodiversiteit, de bodems, het klimaat, het dierenwelzijn en de gezondheid van de mens niet aantasten.
Eerlijke producten: toegankelijke prijzen voor de verbruiker en eerlijke inkomsten voor de producenten.
Proef Brussel 2012 spitst zich toe op streekgebonden producten, afkomstig uit de “terroirs”. Het Franse woord “terroirs”, een term uit de wijnbouw, omvat al het volgende: een lokaal aspect, plaatsnamen uit de volksmond, biotopen, ecosystemen, de fauna, de flora, mensen, producenten, ambachtslui, verbruikers, vaardigheden, eeuwenoude werkwijzen, smaak, een geschiedenis, tradities, gevoelens, zingeving, de moderniteit, verhalen en legendes, een identiteit, uitwisselingen, een cultuur…

Slow Food gerechten in meer dan 70 restaurants.
Gerechten met biologische of hoeveproducten, uit kleine producties; met lokale producten van topkwaliteit en die van de culinaire tradities en de vaardigheden van ambachtslui en producenten getuigen. Om de restaurantuitbaters wegwijs te maken, stelde Karikol, in samenwerking met de vereniging Saveurs Paysannes en de coöperatie van het Pajottenland, voor hen een lastenboek op, evenals een adressenboek van producenten en verdelers. Dit jaar is Efarmz, een jonge onderneming voor de verdeling van hoeve en bioproducten.
Omdat alle vakmensen van de HoReCa sector bezorgd zijn om lekker en goed eten, namen 5 chefs ons mee naar één van hun Belgische producenten.
Proef Brussel staat ook voor opendeurdagen bij ambachtslui en handelaars, ontmoetingen met producenten, degustaties, lezingen, een initiatie tot biologisch tuinieren op het balkon, kooklessen, filmprojecties, gezellige maaltijden, enz.
Verder zullen vakmensen ook samen zitten om de toenadering tussen de landbouwproductie, streekproducten en design te bespreken. Overschakelen naar een duurzame voedingssector en mikken op kwaliteit zijn zinvolle keuzes die moeten worden gemaakt.

Proef Brussel en geniet ervan!
Malika Hamza
Voorzitster Karikol Slow Food Brussel
Christophe Derenne
Vice-voorzitter Karikol Slow Food Brussel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s