Foodie Eric gaat op stap met FM Brussel

Mijn eerste halte op de FM Brussel Summer Foodie Tour brengt ons op de Kiekenmarkt in het hartje van de stad. Corica is de nec plus ultra van de serieuse koffie bars. Ze bestaan al sinds 1850 en via allerlei omwegen zijn ze via de Marollen naar het centrum verhuisd.

Je komt binnen en je merkt al direct die grote aftandse koffiebrander uit de jaren ’50. Blijkbaar is deze machine prima in orde en ideaal om handmatig alles perfect te roosteren. Zoon Harold was net een verse lading Hawaïaanse koffiebonen aan het verwerken en ‘het aroma komt je inderdaad tegemoet’ als je Corica binnenstapt. Het branden bestaat erin de groene bonen te verwarmen om er de essentiële oliën uit vrij te laten en dus hun parfum. Zolang dit roosteren op de juiste temperatuur gebeurd, dan blijft de koffie goed verteerbaar en even gezond als een kopje tee.

Hoe lichter het bruin van de gebrande koffie is, hoe zuurder, gefruit en “plantaardiger” zijn aroma zal zijn. Hoe donkerder, hoe sterker (“verkoold”) zijn smaak. Tussen de twee moet er dus goed gemikt worden. Want enkele seconden te veel en de koffie is verbrand, en dus ondrinkbaar… Om een goed resultaat te bereiken, vertrouwt men op ogen – dankzij een sonde kan de brander het uitzicht en de kleur van de bonen regelmatig nagaan –, eventueel de neus, maar vooral oren: de bonen knetteren zoals popcorn op de juiste hitte. De boon moet 180°C in zijn kern bereiken. Daarboven verbrandt men de oliën…

We kregen al direct een kopje Kopi Luwak voorgeschoteld. Deze Indonesische koffie is de top voor vele koffie afficionado‘s. De koffiebonen zijn namelijk gedeeltelijk verteerd door civetkatten en dan verwerkt en geroosterd. Een heel kleine productie is het resultaat en de smaak is ongelofelijk. Een heel intense en exotische smaak, heel rond, niet bitter maar heel mooie noten van diepe chocolade en warme rode wijn. Een aanrader!

Corica is genieten van 25 verschillende koffies, van 25 verschillende landen. Elk hebben ze een eigen smaak en geraffineerd aroma. Ze specialiseren zich in de exclusieve en zeldzame koffies. Zo komt er binnenkort een lading Bourbon koffie binnen uit Guadeloupe. Een koffie die ze via een Londense makelaar hebben kunnen bemachtigen en die heel gegeerd is.

Ik ging er koffie kopen om twee gerechten te maken: Oesters met een koffie-sabayon en een affogato di café om af te sluiten.

Oesters met koffie lijkt onmogelijk maar het kàn wel!

Kook het vocht van de oesters met een glas droge witte wijn, 1 sjalot, zout, peper en thym. Reduceer tot de helft. Voeg een kleine maar sterke espresso eraan toe.
Voeg 6 eieren (alleen het eigeel) eraan toe en een klein scheutje azijn. Opkloppen tot een sabayon.
Lepel de sabayon op elke oester en gratineer tot goudbruin. Voila!

Dan voor de affogato: dit is het aller simpelste Italiaanse dessert dat ik ken! Neem twee bolletjes vanille ijs en overgiet ze met een tas super sterke espresso. Een top combinatie! De diepe smaak van koffie (bijna chocolade) met het koude ijs, dat smaakt!

Corica is open van dinsdag tot zaterdag, van 10 tot 18 uur. Opgelet ze zijn gesloten de eerste twee weken van augustus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s