Bianca Debaets gaat voor Brussel als culinaire trekpleister

Deze maand interviewen we Bianca Debaets, volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Elsene. Ik heb met Bianca kennis gemaakt over een heerlijke en gezellige lunch bij Neptune, vlakbij het Flagey-plein. Blijkbaar is Neptune één van onze top favorieten in Brussel. Dat begon dus al goed!

Hallo Bianca, wat is jouw professionele achtergrond?
Ik ben sinds 2006 gemeenteraadslid in Elsene en legde op 7 juli 2009 de eed af als volksvertegenwoordiger in het Brussels Parlement. Ik ben er voorzitster van de commissie onderwijs. Daarnaast ben ik ook vast lid van de commissie huisvesting, de commissie cultuur en de commissie gezondheid. Ik ben ook een vurige verdedigster van de gelijke kansen voor m/v en heb een bijzondere interesse in de Brusselse architectuur.


Is eten belangrijk voor jou? En waarom?
Voeding is inderdaad belangrijk. Tenslotte is het de brandstof van
 ons lichaam, en dus moet het gezond zijn. Daar let ik wel op. Junkfood 
zal je me niet snel zien eten. Maar het zorgt natuurlijk ook altijd
 voor gezelligheid en verbondenheid tussen mensen.

We hebben vernomen dat je een idee hebt gelanceerd om een ‘stadskok’ of een ‘culinair ambassadeur’ voor Brussel het leven in wil roepen?
2012 is het “Brusselicious” jaar, het jaar van de gastronomie.
 Schitterend concept maar ik wil vermijden dat het een te vrijblijvend
 project wordt. Een jaar vol activiteiten en nadien niets meer. Daarom 
lanceerde ik het idee van een stadskok. Iemand die waakt over het
 culinaire erfgoed, meewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe trends en 
startende ondernemers ondersteunt. De stadskok zou ook gezonde voeding 
in Brusselse scholen en bedrijven kunnen promoten.
Ik denk dat een stadskok ook goed zou zijn voor de nationale en 
internationale uitstraling van Brussel. Brussel is bij vele toeristen
 geliefd om zijn Bourgondische levensstijl. Deze troeven uitspelen zou
 de economie en meer bepaald de horecasector ten goede komen.

Hoe is je ‘relatie’ met eten?
Mijn band met voeding is vooral emotioneel, belangrijke momenten gaan altijd met mensen en lekker eten gepaard.


Waar liggen je culinaire roots?
Mijn culinaire roots liggen vooral in de Vlaamse polders en Nederland door mijn oma die Hollandse was. Maar mijn ouders namen me al snel mee op restaurant waardoor ik gauw andere invloeden opdeed. En ik had ook de kans heel wat te reizen, vooral in Azië, waardoor ik een nieuwe keuken en ook nieuwe producten ontdekte. Zowel in straatkraampjes in Kuala Lumpur als trendy restaurants in Shanghai.

Kook je zelf veel?
Echt veel kook ik niet zelf. Door tijdsgebrek vooral. Mijn job 
brengt met zich mee dat ik heel vele avonden en weekends op het
 terrein moet zijn. De weinige vrije momenten avonden breng ik dan al
graag eens in een fijn restaurant door. Of thuis met vrienden. Dan
koken we met z’n allen samen. Puur genieten

Hoe heb je leren koken?
ls kind ging ik al aan de slag met potten en pannen. Vooral
desserts, taarten en cakes. En de hele familie moest proeven nadien. 
Of ze het altijd even geslaagd vonden weet ik niet, maar ze blijven me
wel aanmoedigen. Daar ben ik hen nog altijd dankbaar voor. Dat
 vertrouwen, kansen krijgen en weten dat er al eens iets mag mislukken,
heeft me ook later ook geholpen.

Heb je een familiereceptje?
Ik durf wel eens een familierecept te gebruiken. “koekjes en
 chocolade” vb, volgens mij eigenhandig verzonnen door mijn
 overgrootmoeder want niemand weet waar het vandaan komt. Een smeuïg 
goedje op basis van gesmolten chocolade en rachelkoekjes. Een 
caloriebom maar overheerlijk.

En je sterke kant in koken?
Als ik mezelf al een goede eigenschap in de keuken mag toeschrijven zou ik 
zeggen: eenvoudige, smakelijk gerechten, met kwaliteitsvolle producten
 bereid.

Wat is volgens jou de nieuwe trend in eten?
de nieuwe trend wordt ongetwijfeld een terugkeer naar 
authenticiteit. Ook in de keuken. De moleculaire hocus pocus hebben we 
wel gehad.

Ok, nu een paar snelle vragen en dus graag ook snelle antwoorden om at te ronden:

1) Favoriete kookboek? Complete Italian Food, Carluccio

2) Met welke ‘celebrity’ wil je nog wel eens gaan eten? Michel Houellebecq

3) Wat is je beste recept? kastanje-chocolade taart

4) Met welk ingrediënt kun je absoluut niet meer zonder? gezouten boter

5) Beste foodie bestemming? Thailand

6) Beste foodie adres in Brussel? Vini Divini

8) Beste foodie shop in Brussel? de bio markt in St Gillis

9) Ben je verslaafd aan iets culinairs? rijstpap

10) Wat heb je het laatste klaar gemaakt? aardappelen met rozemarijn

11) Beste restaurant ooit? Oud Sluis

Hartelijk dank Bianca voor dit interview.

We lopen heel erg warm voor jouw idee van die culinaire ambassadeur in Brussel.
Antwerpen heeft een stadsdichter dus waarom zou Brussel geen culinair personage hebben, inderdaad. We vinden dat Brussel heel wat troeven heeft op culinair vlak en we moeten er alles aan doen om die zowel in België, als daarbuiten uit te dragen. Tegenwoordig zijn er heel veel gastronomische activiteiten in onze stad en we merken dat het niet meer duidelijk is wat er allemaal gebeurd, waar en hoe. Ideaal zou zijn dat er 1 woordvoerder zou zijn, die op de hoogte is van alles wat er hier gebeurd op vlak van het culinaire. We vinden ook dat er een echte politieke steun zou moeten komen om jonge restaurateurs te helpen met daad en raad. Je weg zoeken in de wirwar van de reglementeringen en wetgevingen lijkt me niet evident. Ook de sociale media en de algemene communicatie rond gastronomie is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de wereld van restaurants, bars en eetgelegenheden, dus die culinaire ambassadeur zou ook de nodige know-how en advies moeten hebben om de brusselse culinaire ondernemer hier verder bij te helpen.
Het brusselse culinaire imago en erfgoed is belangrijk genoeg voor ons allen, dat de politiek ervoor moet zorgen dat er middelen vrij worden gemaakt, om de aandacht te blijven vestigen op Brussel als culinaire hoofdstad!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s