Lekkere gerechten uit de Elzas in het hart van Brussel

6 restaurants stellen specialiteiten uit de Elzas voor

Op het ogenblik dat de stad Brussel ‘Brusselicious’ lanceert, zijn jaar dat gewijd is aan de gastronomie, bieden de Belgische Elzassers en enkele typische restaurants op de Grote Markt, een culinaire uitstap naar de Elzas aan. Net zoals vorig jaar duiken de lekkere gerechten uit de Elzas weer op in het hart van de hoofdstad om lekkerbekken en smulpapen te verwennen: flammeküche (hartige geflambeerde taart), zuurkoolbereidingen, pâte en croûte à la strasbourgeoise, ganzenlever en chutney met baerawecka, gemarineerde haring, gebakken snoekbaars, soep van pensen… maar ook kaas van Munster en baba au vieux kirsch…

Tijdens de veertiendaagse, van maandag 16 tot zondag 29 januari 2012, kan men deze traditionele gerechten proeven in zes restaurants, estaminets en brasseries op de Grote Markt en de omgeving: Les Chapeliers – ‘T Kelderke – De Estaminet van het Kelderke – La Rose Blanche – La Brouette – La Taverne du Passage (Koninginnegalerij)

De ‘Association pour la Promotion de l’Alsace’ die samen met de ‘Groupe Accueil et Tradition’, de eigenaar van de etablissementen, aan de basis ligt van het idee, heeft voor dit initiatief beroep gedaan op de beste streekproducten uit de Elzas.
De charcuterie komt van het huis Metzger-Muller, een kwaliteitsreferentie in de Elzas en een onderneming op mensenmaat, de kool is biologisch geteeld op de boerderij Frieh en de wijnen worden geleverd door het huis Boeckel Mittelbergheim (waar men overgaat op bio).

Ingewijd door een sterrenchef uit de Elzas!
De kers op de taart is chef Michel Husser (1 Michelinster) van de Hostellerie ‘Le Cerf’ in Marlenheim, die de Belgische chefs zal inwijden in de bereiding van de specialiteiten. Hij zal een hele week met elk van hen werken en hen alle recepten en knepen bijbrengen.


Rémy Bossert, voorzitter van de Association pour la Promotion de l’Alsace (APA) in België: “Een jaar geleden kende onze eerste Elzas-veertiendaagse zoveel succes, dat we beslist hebben om opnieuw ‘aan tafel’ te gaan. Als voorzitter van de vereniging die zowel Elzassers in België als sympathisanten telt, waak ik er persoonlijk over dat deze gastronomische veertiendaagse voor 100% AOC is: Alsacien d’Origine Contrôlé. Daarom hebben we gekozen voor geselecteerde producten die we rechtstreeks uit de Elzas laten overkomen.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s