Onze Top 5 kookboeken

We hebben voor Kim in Panache op FM Brussel onze top 5 kookboeken, samengesteld.

http://www.fmbrussel.be/artikel/voer_voor_de_geest.aspx

1/ Le carnet de cuisine de Bruxelles –  Philippe Chavanne bij Editions Sud Ouest

Een heel Brussels kookboek met elke keer een ‘brusselse’ twist in het recept. Van Schaarbeekse koekjes tot Konijn met ‘Griottes de Schaerbeek’ over Brusselse kip-kap, het is een ontdekkingsreis doorheen brusselse ingrediënten en bereidingen. Zelfs al ken je Brussel door én door, een echte aanrader, ook voor de ‘gevorderde’ foodie onder ons. De recepten zijn heel ‘ongecompliceerd’ dus je hebt direct zin om het te proberen.
2/ Smaak en evenwicht – Marie Claire Quittelier bij Food Bai Food

Marie Claire Quittelier heeft al heel wat receptenboeken op haar palmares staan en kaapte recent ook een paar ‘World Cook Book Awards’ mee. Ze woont in Schaarbeek en werkt ook mee aan onze blog. Dit boek is per maand opgebouwd, dus je kan van harte seizoensingrediënten vinden. Het idee van ‘one-stop shopping’, ttz dat je in 1 supermarkt alles kan terugvinden om het gerecht te bereiden, vinden we heel praktisch en goed doordacht. Het is een mooi, overzichtelijk, evenwichtig en puur boek, net zoals al haar recepten trouwens. Dit boek ligt wel 1 keer per week open bij ons thuis. Praktisch formaat ook.
3/ Art of cooking. Jamsessions van Jeunes Restaurateurs d’Europe bij Borgerhoff & Lamberigts

Heel leuk idee, dit boek. Een fotograaf heeft een ‘jam session’ met een aantal jonge restaurateurs gevolgd. Tijdens een kook sessie in Tour & Taxis, heeft het groepje koks (met bekende en minder bekende namen) met een aantal ‘verrassings’ingrediënten, een hele serie originele gerechten gemaakt. Die verzamelde bereidingen werden dan te boek gesteld. De stijl van het boek is een foto-reportage-achtige stijl dus je hebt foto’s van de gerechten maar ook van de akties en technieken in de keuken. De gerechten zijn bijwijls heel verrassend, zo is er Kreeft met Nespresso en Tartaar met oesters. Heel schappelijk van prijs en heel smakelijk gepresenteerd. Als je naar originele invalshoeken zoekt in gerechten, probeer dit boek dan eens.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s