Japanse groene thee: hoe en wat?

Er gaat geen dag voorbij of ik drink wel een tasje frisse groene Japanse thee. Een opvallende trend is toch wel het toenemend aantal thee winkels in het brusselse straatbeeld tegenwoordig.

België is misschien wel een land vol met koffiedrinkers, maar volgens ons zit de Japanse groene thee nu helemaal in de lift.
Heel wat mensen zijn nog altijd afgeschrikt van die complexe namen, rituelen en variëteiten die ervan verkrijgbaar zijn.

Tasting and Living is op pad geweest in Brussel om het mysterie te doorgronden!

 

Ten eerste waarom Japanse en geen Chinese thee?
Wel de beste test zit in het proeven: Japanse thee heeft een veel groenere smaak, meer vegetalisch, meer jodium en meer gras in het aroma zitten dan de Chinese variant. Die laatste is meer zoeter en ronder van afdronk. Nét dat frisse groene toetsje maakt voor mij het verschil. Japanse thee bevat ook meer vitamine A,D en C dan een Chinese groene thee, dus ook nog eens gezond daarbij!

Hoe moet je thee bereiden?
Wel, een aardewerk of een gietijzeren theepot zijn beiden ok. Alleen vergeet niet dat aardewerk, een ‘geheugen’ heeft, dus geen zwarte thee en daarna groene thee zetten in een aardewerk pot want dan proef je de echte smaak niet meer.

Temperatuur van het water?
Ideaal is rond 70°C. Groene thee is namelijk vrij fragiel dus het heeft zin om de blaadjes te ‘koken’!

Welke soort moet ik kopen?
Je hebt een aantal belangrijke soorten: Sencha, Kabuse, Bancha en Gyokuro. Als je wil ‘beginnen’ met Japanse thee, begin dan niet direct met de top thee (Gyokuro), maar met Sencha thee. Je kan nu trouwens lekkere zomer Senchas drinken. Dat is de ideale ‘all day long’ thee soort. Het heeft een mooie grasgroene afdronk, een beetje zoet, echt een passe-partout thee.
Gyokuro thee is de top in de Japanse theesoorten. De struiken groeien in de zon maar een paar weken voor het plukken begint, worden ze afgeschermd met een bamboe constructie boven de planten om de kleine en fragiele scheutjes te beschermen van de zonnestralen. De allermooiste en kleinste blaadjes worden dan geplukt, gestoomd en opgerold, met als resultaat ragfijne blaadjes, bijna naaldjes. De smaak is dan ook zeer verfijnd en heeft een vol aroma van jodium, gras, groenten en de zee! Deze variant kan je gerust ook tot 3 keer toe laten infuseren. Elke keer minder lang dan de vorige, zolang de blaadjes maar vochtig blijven.

Hoeveel kost Japanse thee?
Dat is afhankelijk van de variëteit. Sencha heb je al voor 8-9€ per 100gram. Voor top-Gyokuro betaal je al snel 30€ per 50 gram!

Thee kan je ook heel goed gebruiken in bepaalde gerechten. Zo kan je bv wat Matcha thee (Sencha in poedervorm) in een Béchamelsaus mengen, of een taart maken met een amandelvulling en Matcha thee of natuurlijk ijs met groene thee! Probeer ook eens de Matcha kick cocktail: 5 cl gin, 15 cl appelsap, een soeplepel Matcha, 2-3 cl limoensap en een beetje suiker naar smaak.

Voor een superlekker en snel dessert: 2 theelepels Matcha, 2 dl koud water en 1 bol vanille-ijs, proberen maar!

Ons top-adres in Brussel is La Septième Tasse, Rue du Bailli 37 te Elsene. Open dinsdag t/m zaterdag van 11,00 tot 19,00u.

Je kan er 250 verschillende thee soorten proeven en ze helpen je er graag met de nodige expertise en hulp.

Smakelijk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s